Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis (KOSIP)
- Ansatte i barnehager og skoler trenger kompetanse til å forebygge utenforskap, fange opp utfordringer og gi et inkluderende og tilpasset pedagogisk tilbud til alle, inkludert de som har behov for særskilt tilrettelegging.
- Gjennom kompetanseløftet skal kompetansen til de ansatte i barnehagene og ansatte i PP- tjenesten og det øvrige laget rundt barna strykes, slik at de samlet kan bidra til et inkluderende, likeverdig og tilpasset tilbud for alle.
Hva er målet for kompetanseløftet?
- At alle barn opplever å få et godt tilpasset og inkluderende tilbud i barnehagene.
- At alle barn skal få mulighet til utvikling, mestring, læring og trivsel- uavhengig av sine forutsetninger.
- Barnehagene må jobbe sammen med andre instanser for å styrke laget rundt barnet.
- Det pedagogiske tilbudet må tilpasses slik at alle får et best mulig utgangspunkt for utvikling og læring.
Språk
Et av våre viktigste verktøy i møte med andre er språket vårt. Man trenger et godt språk i møte andre mennesker for å gjøre seg forstått, si sine meninger, uttrykke tanker og følelser og kunne vise hvem du er. Barn lærer språk best gjennom å være språklige aktive. Vi i barnehagene skal bidra til at barn bruker språket, både snakke, imitere, bruke lyder og annet kroppsspråk. For å få dette til må vi ansatte være koblet på og fange opp de signalene barna gir oss. Vi skal være en god dialogpartner for barna.
Lesing
Skal vi gi et godt tips med tanke på språkutvikling, så er det å lese for barna. Her vil også dialogen rundt det man leser bidra sterkt til en god språkutvikling. Høytlesning og tilbringe tid sammen har en verdi i seg selv: Kvalitetstid
I de kommunale barnehagene har vi mange flerspråklige barn og disse barna får ekstra god oppfølgning av en språkpedagog som skaper gode og gøyale aktiviteter der språket er i fokus.