Kommunen har tre fysioterapeuter, hvor en av disse har et særskilt ansvar rettet mot de kommunalt ansatte. Kommunen har avtale med privatpraktiserende fysioterapeut som yter tjenester direkte til publikum. 

Fysioterapitjenesten arbeider med helsefremmende og forebyggende arbeid, undersøkelse, vurdering og behandling individuelt og i grupper, habilitering og rehabilitering. I tillegg også veiledning og rådgiving av ulik art og mot ulike målgrupper. Etablering av tverrfaglig samarbeid rundt de brukere hvor dette anses som nødvendig og hensiktsmessig. Fysioterapi er en lovpålagt tjeneste.

Målgruppe

Fysioterapitjenesten yter tjenester til de som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen og som har behov for fysioterapi. Barn, utviklingshemmede, funksjonshemmede og hjemmeboende eldre er prioriterte grupper. Det er også akutte skader og sykdommer - uansett brukergruppe. Øvrige pasienter – dette gjelder de fleste med belastningslidelser, henvises til venteliste. Det er alltid litt ventetid, men en fysioterapeut vil ta kontakt straks det blir ens tur.

Hvordan få tjenesten?

For fysioterapibehandlingen kan man få en rekvisisjon fra lege eller ta direkte kontakt med tjenesten selv. Det vil da bli registrert et kontaktskjema og foretatt en muntlig screening for å vurdere graden av behov, i fht akutt time eller venteliste. Fysioterapeutene følger retningslinjer ut ifra en utarbeidet prioriteringsliste. Henvendelser til fysioterapeut kan komme fra pasienten selv, lege, primærkontakt, barnehagestyrer, helsesøster, klassestyrer, hjemmesykepleie, foreldre m.fl.

Hvem kan bruke tjenesten?

Barn og unge (0 –19 år)

Habilitering – funksjonshemmede barn/unge behandles etter behov.

Individuell vurdering og behandling etter henvisning, etablering av tverrfaglig samarbeid ved behov.

Skolehelsetjenestetilbudet i videregående skole gjelder primært de utviklingshemmede og fysisk funksjonshemmede elevene. 

Voksne funksjonshemmede (18-67 år)

Rehabilitering og opptrening etter større skader, sykdommer og funksjonsnedsettelse.

Utviklingshemmede med større fysiske funksjonshemminger vurderes og behandles i et tverrfaglig samarbeid med personalet rundt bruker. Tverrfaglig evaluering og oppfølging etter avtale.

Aktvitetsveiledning gis på forespørsel.

Eldre (67 år og oppover)

Rehabilitering og opptrening etter skader, sykdommer og funksjonsnedsettelse.

Prioritering av hjemmeboende eldre.

Aktivitetsveiledning gis på førespørsel

Rask tilgang til fysioterapeut

Fokus på økt arbeidsnærvær.

Henvisning fra lege eller via skjema for direkte tilgang

Pris for tjenesten

Tjenesten benytter de til enhver tid gjeldende takster for egenandeler som er fastsatt av Helse-departementet (med hjemmel i folketrygdloven av 28. februar 1997, § 5-8 femte ledd og § 22-2 andre ledd). 

Klage

Hvis du ikke får den tjenesten du mener du har behov for/krav på, eller ønsker å klage på behandling kan du ta kontakt med Ledende fysioterapeut. Eventuelt kan du kontakte fylkets pasientombud, eller gi skriftlig klage til Fylkesmannen i Troms – Helseavdelingen (jfr. Pasientrettighetsloven).

Andre tilbud

Det er mulig for å leie treningssal eller terapibasseng for pasienter eller foreninger. Søknad sendes til Ledende fysioterapeut. Bedrifter som ønsker arbeidsplassvurderinger eller andre tilbud til sine ansatte, ta kontakt med privatpraktiserende fysioterapeuter.

Koordinerende enhet

Alle kommuner og regionale helseforetak skal ha en koordinerende enhet for habiliterings og rehabiliteringstjenesten. Den koordinerende enheten skal ha generell oversikt over habiliterings- og rehabiliteringstilbudet i kommunen og i helseregionen. Tjenestene som tilbys skal være synlige og lett tilgjengelige for brukere og samarbeidspartnere.

En dør inn hos Skjervøy kommune

KE sin hovedoppgave er å sørge for at personer som har behov for det, og ønsker det får tilbud om koordinator og individuell plan. Dette vil være et tilbud til brukere med behov for langvarige koordinerte tjenester. Her kan det være behov for koordinator for å ha oversikt og sørge for god kommunikasjon mellom forskjellige tjeneste og god informasjonsflyt mellom partene og bruker. Om brukeren ikke ønsker individuell plan kan det fortsatt tilbys koordinator. Dette er et tilbud med høy brukermedvirkning hvor brukers mål, behov og ressurser står i sentrum. Retten til individuell plan er uavhengig av alder, diagnose og funksjon.

Tjenestene skal tilbys og ytes i eller nærmest mulig brukerens vante miljø og i en for brukeren meningsfylt sammenheng.

Tjenesten omfatter alle som bor eller oppholder seg i kommunen og hvor behovet for koordinering av tjenester er til stede.

Koordinator sine oppgaver

  • Sikrer samordning av tjenestetilbudet og god fremdrift i arbeidet med individuell plan.
  • Sørger for god brukermedvirkning og helhetlig oppfølging.
  • Bidrar til samarbeid mellom ulike aktører og tjenester

Møter 2-4 ganger i året.

Koordinerende enhet (KE) i Skjervøy kommune

  • KE i kommunen har overordnet ansvar for arbeidet med individuell plan (IP) og for oppnevning, opplæring og veiledning av kontaktpersoner (etter §§7-1 og 7-2)
  • Melding om behov for IP sendes til Skjervøy helsesenter, Sandvåghaugan 1. Meldingen registreres og formidles videre til KE
  • KE vurderer meldingen.
  • KE skal bidra til at de som har behov for det og ønsker det, får kontaktperson og/ eller individuell plan.
  • I spesielle saker kan det være to koordinatorer. Dette vurderes i hvert enkelt tilfelle.
  • KE skal til enhver tid ha oversikt over hvem som har IP og hvem som er plankoordinatorer for den enkelte.
  • KE innkaller til møter for kommunens kontaktpersoner 1-2 ganger i året eller etter behov. Målet er opplæring, erfaringsdeling og veiledning. Møtene skal være en arena for erfaringsutveksling som skal bidra til økt kompetanse hos den enkelte kontaktperson.
  • KE er klageinstans og skal drøfte eventuelle problemstillinger, utfordringer, klager vedrørende IP