Dagmar Eriksen (Skattør).jpg2014.05 Dagmar Eriksen (Skattør).pdf2014.05 Dagmar Eriksen (Skattør).pdfHun ble født i 1920 og vokste opp på Skattøra i en fiskarbondefamilie. De var 10 søsken på det lille bruket, så det var ingen overflod, men heller små kår. Dagmar var født med hoftefeil og den gangen var det lite å gjøre med det, så haltinga ga henne mange sårende bemerkninger fra andre barn.

Hun giftet seg med Peder Oliver Eriksen og fikk 4 barn med han. De skilte lag da barna ble voksne, og Dagmar flyttet fra Skjervøy. Hun flyttet litt rundt og hadde også et kort ekteskap med Arne Haugberg. Hele tida lengtet hun tilbake til Skjervøy og Skattøra. Det var her hun hadde røttene sine og kjente at hun hørte til.  Da hun ble gammel og ikke kunne greie seg alene, flyttet hun til Hemsedal hvor en av døtrene bodde.  Nå er hun tilbake på Skjervøy og bor på sykehjemmet på Skjervøy.

Dagmar fikk aldri noen utdanning, men fikk en allsidig arbeidsprasis. Hun jobbet i psykiatrien under krigen, i rekeindustrien og på Finotro og på hotell. I perioder hadde hun to jobber. Hun reiste også utenriks.

Dagmar engasjerte seg politisk og var med og startet kvinneforening i Arbeiderpartiet på Skjervøy.

Dagmar hadde helt fra oppveksten strikket, brodert og sydd. Hun kjøpte moteblad og sydde klær til barna sine. Barna hadde moderne klær, noe som kunne gi høyere status i venneflokken. Det var da hun bodde i Mosjøen at hun begynte å lage sine naturbilder og malerier. Her begynte hun å eksponere seg og selge sine arbeider. Hun solgte tepper, materialbilder og malerier.

Dagmar skrev også dikt. Hun diktet om mange tema; vennskap, personer hun hadde kjent, familie og Skattøra. Disse diktene ble lest opp i nærradioen på Skjervøy. Den kjente visesangeren Trygve Hoff har skrevet melodi til noen av diktene hennes, sjøl om han ikke har sunget sangene hennes.

Dagmar har også komponert Skjervøydrakten for både kvinner og menn. En nydelig festdrakt med blomster brodert i både skjørt, forkle og bluse.

Dagmar har solgt mange av sine arbeider, men gitt bort minst like mye som det hun har solgt. Vi er mange her i Skjervøy kommune som setter pris på hennes arbeid og tenker på henne som ei sterk kvinne med mange talenter.

Omdømmeprosjektet i Skjervøy kommune

V / Ingrid Lønhaug